Nėra čia ko slėpti – „Stop and Go“ tikrai mėgsta valgyti sumuštinius. Labiausiai, žinoma, mėgstame šiltus, traškius, šviežius bei išskirtinio skonio panini sumuštinius. Tam, kad itube app download surastumėme geriausią receptą Jums, turėjome nemenkai panaršyti po sumuštinių istoriją, nesibaigiančius sumuštinių gamybos eksperimentus ir išsiaiškinti skirtingus skonius skirtingose pasaulio šalyse. Todėl šiek tiek sumuštinių istorijos pateiksime ir Jums.

Pasirodo, pirmieji sumuštiniai atsirado dar gilioje senovėje (1 a. pr. kr.), kai žinomas išminčius, žydų rabinas Hileris sugalvojo paužkandžiauti ir tarp dviejų paplotėlių įdėjo traiškytų riešutų, obuolių, prieskonių ir vyno mišinio. Žinoma, tai buvo tik pradžių pradžia ir ši traški duonelė – macai – yra gaminama iš bemielės tešlos, todėl nesugeria padažų ir sulčių, o mes juk žinome, jog tai yra viena iš esminių sumuštinio gardumo paslapčių.

Vėliau duona tapo pagrindiniu stalo įrankiu, mat iki renesanso laikotarpio nebuvo jokių šakučių bei šaukštų. Todėl duona buvo vienas pagrindinių maisto pernešimo „įrankių“, kuris rankomis buvo mirkomas į padažus ir valgomas kartu su mėsa. Taigi sumuštinis vis dar neturėjo savo formos, tačiau skonis jau turbūt buvo neblogas.

Na ir ačiū Sandwich‘o (angl. sumuštinis) grafui Džonui Montagu, Džeimso Kuko užtarėjui bei tikram maisto fanatikui. Jis daug lošdavęs ir tingėdavęs net atsikelti iš savo guolio, ir pasakojama, kad vieną kartą ėmė ir užsiprašė žmonos atnešti jam mėsos gabalą įdėtą tarp dviejų duonos riekių. Jis taip mėgavosi savo patiekalu ir netgi pavadino tai savo „sėkmę nešančiu talismanu“, todėl jo oponentai ėmė užsisakinėti šį patiekalą, prašydami „to pačio, kaip ir Sendvičui“. Tikrai patogu – tokiu sumuštiniu rankos lieka pakankamai švarios, neriebaluotos, todėl galima tęsti žaidimą kortomis netgi viena ranka. Todėl nekeista, jog šis patiekalas išpopuliarėjo žaibiškai. Taigi turbūt sutiksite, kad dažnai genialios idėjos kyla iš didelio žmonių tingulio. Štai iš kur angliškoji sumuštinio kilmės versija, o iš kur kilo mūsų pavadinimas „sumuštinis“? Kas ir už ką jį „mušė“? Gal kam nors teko girdėti ir galite su mumis pasidalinti?

Žinoma, sumuštinių kultūra labai paplitusi visoje Europoje bei Amerikoje, tačiau turbūt nesiginčysite, jog Italai yra tikrieji sumuštinių bei miltinių produktų meistrai. Jie turi daugiau nei 24 duonos rūšių, o Italijoje apie mielą žmogų yra sakoma „buono come il pane“ – „geras kaip duona“. Žodžio „panini“ (originaliai „panino“) kilmė taip pat itališka – tai išvertus reiškia „mažas duonos kepalėlis“, tačiau dabar šis žodis labiau vartojamas „duonelei su ingridientais“ apibūdinti ir šie puikūs sumuštiniai italų receptų knygose aptinkami jau nuo 16 amžiaus.

Paniniai – universalūs sumuštiniai paruošiami pagal kliento pageidavimus. Duonelė gali būti iš pradžių paskrudinama, o tuomet užpildoma įvairiais priedais – padažu, sūriu, mėsyte bei daržovėmis. Antrasis būdas – pirmiausia paruošti sumuštinį, o tuomet jį įdėti į grilį, kur paninis suspaudžiamas. Traškumas bei šviežumas – garantuotas!

Na nežinau kaip jums, bet mums nuo tokių aprašymų sukyla apetitas, tad eime pagardauti pačių skaniausių panini sumuštinių Lietuvoje. Iki susitikimo „Stop & Go“.

Informacija iš www.balsas.lt bei www.asvyras.lt